Szybko, dobrze i tanio

Dzisiaj piątek więc może macie ochotę na coś bezmięsnego? Mamy dla Was przepis na krokieciki ziemniaczane! 🙂

składniki:
kilogram ziemniaków
2 jajka
4 łyżki pszennej mąki
łyżeczka soli
łyżeczka świeżo i grubo zmielonego czarnego pieprzu

opcjonalnie:
garść drobno posiekanej natki pietruszki

do panierowania: 4 czubate łyżki tartej bułki
2 jajka
5 łyżek mleka

do smażenia: około szklanki oleju

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie do średniej miękkości.
Ugotowane ziemniaki odlewamy i odparowujemy – powinny być zupełnie suche.
Wystudzone rozgniatamy tłuczkiem (my lubimy niezupełnie rozgniecione, tak by były wyczuwalne małe kawałki), dodajemy mąkę, jajka, pieprz, sól i ewentualnie natkę pietruszki.
Mieszamy dokładnie.
Przygotowujemy panierkę: jajka roztrzepujemy z mlekiem, na talerz wysypujemy tartą bułkę.
Z masy ziemniaczanej formujemy zgrabne krokiety – walce o długości około 10 cm i średnicy 2-3 cm.
Panierujemy najpierw w masie jajeczno-mlecznej, następnie w bułce. Smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się rumiane. Po usmażeniu kładziemy na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z sosem grzybowym – najlepiej z suszonych grzybów i sałatą.

Dodatkowe informacje:
Krokiety można nadziewać przeróżnymi nadzieniami: z mięsa, grzybów, warzyw, serem, jajkami ugotowanymi na twardo. Pysznie smakują również z sosami: pomidorowym, pieczarkowym, koperkowym.

foto: pixabay.com/CC0/userbit

Komentarze