Szybko, dobrze i tanio – piernik

Dziś jest piątek, więc prezentujemy Wam coś na słodko 🙂

Piernik jak u babci

Składniki:
125 g masła
250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego)
2 łyżki miodu
3 łyżki powideł śliwkowych / różanych
4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
250 ml mleka
2 jajka
300 g (2 szklanki) mąki pszennej tortowej
Cukier puder
Optymalnie : Garść orzechów, kawałków czekolady, żurawiny.

Krok 1: Suche, sypkie składniki wymieszać razem w wysokim naczyniu, dodać mleko i masło (masło można roztopić w mikrofalówce) Wszystko zmiksować.
Krok 2: Blachę (o wymiarach 12cm x 25cm) posmarować masłem i obsypać mąką razową / bułką tartą.
Krok 3: Masę wlać do formy i wstawić wszystko do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 45 – 50 min
Jeżeli nie macie pewności czy piernik się upiekł , możecie sprawdzić to wbijając w ciasto wykałaczkę. Jeżeli zostanie na niej masa, znaczy że musimy jeszcze chwile potrzymać nasze słodkości w piekarniku.

Na koniec posypać cukrem pudrem i można się zajadać pysznościami.

Komentarze